Jak dieta wpływa na kondycję naszej cery?

Właściwa dieta ma znaczący wpływ na stan naszej cery podobnie, jak na kondycję naszych włosów, paznokci oraz ogólny stan naszego zdrowia. Niejednokrotnie pod określonymi problemami ?urodowymi? doszukujemy się konkretnych niedoborów określonych witamin, minerałów czy innych związków i rzeczywiście niekiedy takowe mają miejsce.



Polecani dietetycy

Najczęściej jednak winne są szersze niedobory wynikające z nieprawidłowej diety i niezdrowego stylu życia. Dlatego też walkę z problemami natury "urodowej" powinniśmy rozpocząć od zrewidowania swojej codziennej diety i wprowadzenia w życie podstawowych zasad zdrowego odżywiania, takich jak m.in. spożywanie regularnych, urozmaiconych posiłków, w których znajdą się produkty z większości grup produktów spożywczych: produkty zbożowe wieloziarniste, świeże lub, dla zatrzymania w nich najwyższej wartości odżywczej, poddane krótkiej obróbce termicznej warzywa i owoce.

Często w naszej tradycyjnej diecie zapominamy o grupie produktów strączkowych, tymczasem jest to niezwykle cenne źródło witamin i minerałów, tak potrzebnych dla zachowania pięknej urody. Kolejne ważne produkty spożywcze w naszej codziennej diecie to ryby i owoce morza, chude mięsa i przetwory mleczne, jaja. W codziennych jadłospisach nie powinno zabraknąć również zdrowych dodatków takich jak orzechy, nasiona, oleje roślinne.

Sięgając po żywność powinniśmy zadbać o jej jak najwyższą jakość i wybierać świeże, niskoprzetworzone produkty bez konserwantów. Konserwanty w żywności są bowiem jednym ze składników żywności, którym przypisuje się szkodliwy wpływ na naszą cerę. Do tej grupy należą także spożywana w nadmiarze sól, kofeina, ostre przyprawy. Zatem jeżeli chodzi o sól, to poza ograniczeniem dosalania potraw, warto również zmniejszyć ilość spożycia wysokosolonych produktów, takich jak pieczywo, wędliny, sery żółte, gotowe do spożycia potrawy i sosy, fast food. Nie chcąc przesadzać z kofeiną, należy pamiętać, że związek ten w sporej ilości znajduje się poza kawą również w herbacie (czarnej, ale także zielonej, czerwonej czy białej), coli czy czekoladzie.

To czym możemy sobie jednak najbardziej zaszkodzić w kontekście zdrowej cery to zbyt duża ilość spożywanych cukrów prostych. Warto zatem skorygować własną dietę pod tym względem zmniejszając częstotliwości spożywania, a nawet odstawienia słodyczy, deserów i słodkich wypieków, słodzonych napojów i soków, dużej ilości owoców w jednorazowej porcji, dżemów, miodu, dużej ilości czystego mleka, które warto zastąpić fermentowanymi napojami mlecznymi. Wspomnianą już wyżej zmianą jest też zamiana przetworów zbożowych z białej mąki-ciemnymi, razowymi odpowiednikami.

Osobom z problemami z cerą zaleca się również ograniczenie alkoholu, a przede wszystkim unikania wysokich jednorazowych jego dawek. Niewskazane jest również spożywanie posiłków o skrajnych temperaturach: zbyt gorących i bardzo zimnych. Sięgając natomiast po czynniki związane ze stylem życia, warto wspomnieć, że destrukcyjny wpływ na naszą cerę ma palenie tytoniu (czynne i bierne), zanieczyszczenie środowiska, stres, a także zmęczenie i zbyt krótki sen.

Zdrowe odżywianie i higieniczny styl życia to bardzo istotne czynniki dbania o urodę, jednak warto pamiętać, że wiele z tych problemów, zwłaszcza z cerą ma korzenie w zaburzeniach zdrowotnych, np. hormonalnych czy alergicznych, dlatego jednocześnie ze zmianami w diecie warto skonsultować się z lekarzem.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Zmieniamy dietę na... zimową!

Robi się coraz chłodniej, zima w pełni króluje już zarówno w pogodzie, jaki i na naszych stołach. Na co warto zwrócić uwagę w diecie, aby nie przybrać dodatkowych, zupełnie niepotrzebnych kilogramów, mieć silny układ odpornościowy i dobry humor?

Czerwony jak...burak!

"Mój buraku, mój czerwony (...) ;) Czy wszyscy pamiętają z jakiego wiersza Jana Brzechwy pochodzi ten fragment tekstu? Oczywiście z dzieła poety " Na straganie" :) Jestem przekonana, że większość z nas uczyła się tego wierszyka na pamięć w czasach dzieciństwa, ja nawet brałam udział w przedstawieniu ale dana mi była inna rola niż naszego buraczanego przyjaciela :) Ile wiemy o buraku ? Myślę niewiele. Dodatkowo nie przepadamy za nim bo brudzi nam ręce i nie każdy lubi go przygotowywać a to błąd. Dlatego dziś pod lupę bierzemy buraka! :) Ciekawe, czy nasz tytułowy bohater się jeszcze bardziej zaczerwieni, jak napiszemy dziś krótką rozprawę na temat tego poważnego towarzysza ;)

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Na zewnątrz robi się już nieco bardziej zimowo i świątecznie a w taki właśnie klimat idealnie wpisuje się grudniowe święto, którego głównym bohaterem jest herbata. 15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Niestety w Polsce wydarzenie to nie nabrało jeszcze tak wyjątkowego blasku i blichtru jak w innych rejonach świata ale czemu by tego nie zmienić i nie zacząć celebracji od teraz? Na co czekać ? Zaparzamy filiżankę herbaty i czytamy! :)

Małgorzata Łyżniak
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia